Početak sanacije dimnjaka Zagrebačka 17 u Varaždinu

Sanacije starih dimnjaka u Zagrebačkoj 17 u Varaždinu

U Zagrebačkoj 17. u Varaždinu započela je sanacija starih dimnjaka, kako bi se omogućilo uvođenje etažnog grijanja i priključivanje kondenzacijskih aparata svakog stana zasebno. Time će se omogućiti znatno manji trošak i ušteda za grijanje po stanu, te mogućnost utjecaja kontrole na vlastitu potrošnju plina u odnosu na korištenje zajedničkog toplinskog sustava.

Ukupno će se sanirati 9 vertikala dimnjaka, na 6 vertikala saniranih dimnjaka priključiti će se 10 kondenzacijskih aparata snage 24 kW i na tri vertikale po jedan aparat.

Sanacija dimnjaka izvodi se na način da se u postojeće kanale uvodi novi dimovodni sustav Schiedel Prima plus od nehrđajućeg čelika 1.4404, za rad u mokrim uvjetima i pretlačnom stanju. Sistem ima i potrebnu vatrootpornost od 240 min, što je posebno važno za sigurnost stanara i zaštitu od požara u slučaju nastanka požara ne nekom od katova, s obzirom da je dimnjak i dio objekta. Osim toga, sistem Prima plus, s obzirom na svoju kvalitetu i univerzalnost u slučaju nužde, omogućava izbor priključivanja i druge vrste goriva sa većim izlaznim temperaturama dimnih plinova (npr. peći na pelete ili sl).

Međuprostor između nove dimovodne cijevi Prima plus i postojećeg kanala koristiti će se dovod svježeg zraka potrebnog za sagorijevanje, s obzirom da su kondenzacijski aparati koji se planiraju ugraditi, neovisni o zraku iz prostora.